Slagbord - En hel del om Slagbord
Stilar på slagbord

Stilar på slagbord

Slagbordet kom till Sverige på 1600-talet och det finns därför många olika stilar och utseende på slagbord. Vissa föredrar moderna och nytillverkade slagbord som inte är allt för massiva och tunga. Det finns dock slagbord från 1600-talet att köpa och antikhandlare och dessa brukar kosta någonstans mellan 10.000 - 30.000 kr.

Nedan hittar ni några av alla de stilar på slagbord som ganska enkelt går att finna.

  • Slagbord i barockstil finns men kan vara lite dyrare. Även om barocken kom från ursprungligen från Italien och sedan till Frankrike finns det slagbord från 1600- och 1700-talet tillverkad i England och Sverige. Dessa slagbord har ofta svarvade ben.
  • Rokokon tog över efter barocken på mitten av 1700-talet och även stilen på slagborden förändrades. De svarvade benen på slagborden byttes ut till mer svängda, svalare och mjukt formade ben. Slagbord i från rokokon inbringar ofta lite lägre pris jämfört med barocken.
  • Under romantiken på 1800-talet förändrades också slagborden i utseende. Benen blev lite rakare och hårdare i formerna och de fyrkantiga profilerna vann allt mer mark.


Specialtillverkade slagbord

Specialtillverkade slagbord

Om ni inte hittar exakt det slagbordet som ni vill ha på grund av att era mått på bordet är speciella. Ni kanske vill ha ett extra brett slagbord eller ni vill få plats med slagbordet när det är ihop fällt på exakt en viss yta.

För att lyckas få tag i ett slagbord med precis den storleken som ni önskar är det bästa att vända sig till en lokal möbelsnickare vilket gör att ni kan få vilka mått ni vill på bordet och även på stolarna eller pallarna som ni ska ha till ert bord. Det kostar lite mer att få bordet specialtillverkat av en möbelsnickare men inte så mycket mer och ni vet att bordet är helt unikt.Hitta ett bra slagbord

Slagbord går att köpa i många affärer och inte bara i de större möbelaffärerna. Både större inredningsbutiker och antikhandlare brukar ha eller kunna skaffa fram snygga slagbord som ha en egen stil.